Cv  
A muveszrol  
Galeria  
Elerhetoseg  
 
 
     
  ro hu en  
     
 


Muhely
rovid latogatas a muvesz muhelyeben...

tovab >>

Galeria
latogatas a muvesz galeriajaban....

tovab>>Ujdonsagok

fris hirek....

tovab >>


 
 
 
SCULPTORUL GYŐRI  CSABA  ATTILA

Györi Csaba vasszobrai formáikban, üzeneteikben és kidolgozásukban is monumentálisak, mintha avégett születtek volna, hogy köztereinket gazdagítsák! Kiállításának a müvész a Hétköznapi jelenetek címet választotta, ahány arca van a mindennapoknak, annyi vonása van az Asszonynak is benne: az Asszony mint Ösanya, az Asszony mint szeretö és az Asszony mint minden jó és rossz forrása.

Györi Csaba képi müvészetét tilos leíróan megközelíteni, ezeknél a szobroknál a képi kifejezés felöl kell elindulni és nem a szó irányából. A nézö és a kritikus egyaránt a cognitivus sensitivitara kell hagyatkozzon. Ezekben a szobrokban megállt az idö, jobban mondva, a végtelen idöt sugallják ösi formájuk és az abból áradó nyugalmuk által. Ezekbe a szobrokba bele ragadt a dinamika, a mozgást a statikusságba merevítette a vasat könnyedén megmunkáló kéz. Mintha a müvész kiragadt volna a túl gyorsan mozgó világból egy-egy mozdulatot, amelyet hosszú munkával idötlenné tisztított. Mi ez, ha nem müvészi kritika kora társadalmára?!

Györi Csaba az itt látható szoborcsoportjával az ék-forma lehetöségeit próbálta meg. Az ék mint háromszög, a síkban fekszik, ezáltal szobrai lineárisak, statikusak; mint ék, a térböl tulajdonít el és személyesít meg egy darabot. A szobrok ez a kettös térdefiníciója plusz az anyag, a vas és az ezt meghazudtoló könnyed formák közötti feszültség felejthetetlenné teszi a látványt. A tiszta, szintetizáló forma választásával, amit a nöi alak alapvetö jellemzöivel ruházott fel a szobrász, alkotásaiban a szerzö mitologizálta az Asszonyt, újra definiálta a Nö archetípusát..

Deuten Makkai Réka
Istoric de arta

 

Győri Csaba is bizonyitja szobraival,hogy milyen nagy mestere a vasnak.Keze alatt csak úgy alakul át a fém,ahogy az alkotás épp megköveteli.Persze nagy gonddal teszi,ügyelve arra,hogy a fém ne veszitse el anyagszerűségét,vagyis hogy fém maradjon.Higgyék el,hogy ez nagyon nagy dolog.Tiszteletben tartja az anyag adta lehetőségeket és azon belül formáz akár kis,akár nagy méretű szobrokról legyen szó.

Munkái lényegretörőek,összefogottak.Avonalvezetes,habár fémről van szó ,finom és kecses.A Győri Csaba szobrait is jó nézni,megsimogatni,a nézőből ezek is ,akárcsak felesége képei,kellemes érzést váltanak ki. A fém adta lehetőségen belül, nagyon szépen patinázza őket.

Dudas Gyula festomuvesz
2007 nov.2
Művészeti galéria -Nagybánya

 

Győri Csaba vasszobrai formáikban, üzeneteikben és kidolgozásukban is monumentálisak, mintha avégett születtek volna, hogy köztereinket gazdagítsák! Kiállításának a művész a Hétköznapi jelenetek címet választotta, ahány arca van a mindennapoknak, annyi vonása van az Asszonynak is benne: az Asszony mint Ősanya, az Asszony mint szerető és az Asszony mint minden jó és rossz forrása.

Győri Csaba képi művészetét tilos leíróan megközelíteni, ezeknél a szobroknál a képi kifejezés felől kell elindulni és nem a szó irányából. A néző és a kritikus egyaránt a cognitivus sensitivitara kell hagyatkozzon. Ezekben a szobrokban megállt az idő, jobban mondva, a végtelen időt sugallják ősi formájuk és az abból áradó nyugalmuk által. Ezekbe a szobrokba bele ragadt a dinamika, a mozgást a statikusságba merevítette a vasat könnyedén megmunkáló kéz. Mintha a művész kiragadt volna a túl gyorsan mozgó világból egy-egy mozdulatot, amelyet hosszú munkával időtlenné tisztított. Mi ez, ha nem művészi kritika kora társadalmára?!

Győri Csaba szoborcsoportjával az ék-forma lehetőségeit próbálta meg. Az ék, mint háromszög, a síkban fekszik, ezáltal szobrai lineárisak, statikusak; mint ék, a térből tulajdonít el és személyesít meg egy darabot. A szobrok ez a kettős térdefiníciója plusz az anyag, a vas és az ezt meghazudtoló könnyed formák közötti feszültség felejthetetlenné teszi a látványt. A tiszta, szintetizáló forma választásával, amit a női alak alapvető jellemzőivel ruházott fel a szobrász, alkotásaiban a szerző mitologizálta az Asszonyt, újra definiálta a Nő archetípusát..

(Bányavidéki Új Szó)

 
 
 
web design de webpagini.ro   Parteneri Pictura Gyori Kinga Chingi